Călărașii și Renașterea Națională

Mărturii. Evocări. Imagini

de Eugenia Bulat

Pașaportul cărții

Autor: Eugenia Bulat

Design: Igor Condrea

Anul apariției: 2021

ISBN: 978-9975-3460-9-2

Format: 165 x 240 mm

Pagini: 640

Dedic această carte fraților mei
întru Idealul național, celor care au văzut
cu ochiul minții Basarabia reînviată și
Țara-Mamă reîntregită, precum și zecilor
de mii de anonimi care i-au crezut
și i-au urmat.

Autoarea

[…] Anume acum/atunci, în miez de ghenar și în plin proces de înaintare a candidaturilor în primul Congres al deputaților poporului din URSS, are loc întâlnirea mea directă cu grupurile de inițiativă cenaclieră, din Nisporeni (Ion Bouroș, Ion Teleman, Victor Rusu, frații Adam, Maria Ciobanu, primarul Constantin Oboroc ș.a.) și cea din Călărași (Sergiu Cojocaru, Ștefan Maimescu, Eugenia Bulat, Daria Radu, Inga Druță și Victor Buruiană, Nicolae Pârțac, colonelul-locotenent Gheorghe Delejan, soții Gheorghe și Nadia Pruteanu ș.a.).

Aceștia, modeștii cenaclieri locali, mi-au fost apoi persoane de încredere în campania extenuantă, din sat în sat, prin cele două raioane care au servit drept model de trezire și de luptă deschisă pentru întreaga republică! Două luni de campanie insomniacă au făcut realmente cât două decenii de trezire din somnul cel de moarte. Pitușca, Nișcani, Tuzara, Horodiște, Răciula, Rădeni, Hoginești, Temeleuți, Sipoteni, Hirova, Săseni, Țibirica și, bineînțeles, stefaniana Bravicea – unul după altul satele călărășene înviau trezite de chemările „Datinii”, de un minunat cor bărbătesc și de tot mai încrezătoarele fețe bisericești… Mai ales, mi s-a întipărit în memorie întâlnirea de la Sadova, cu o sală arhiplină, rece, dar electrizată și încă timorată de „clanul Aghenie”, însă trezită de vocea înaltă și curajoasă a profesoarei de română Eugenia Bulat, apoi întâlnirea de sub cerul liber în fundătura Căbăieștilor, sub zloata primăvăratică, cu oameni uitați, zgribuliți, cu multe depeșe albe în mâinile negre, bătătorite de munci… Atâtea vieți și atâtea sorți mutilate! De multe ori am plâns în sinea mea pentru acele suflete năpăstuite, în care abia mai pâlpâia scânteia speranței că și lor li se va face Dreptate, cândva. Și veșnica întrebare: De ce?

Pentru ce ni s-a dat acest strașnic canon de teroare a istoriei? Ruperea zăgazurilor, înălțarea frunților și rostirea adevărurilor noastre răvășitoare, ascunse vreme de decenii în adâncul sufletelor deșteptate, se producea, în sfârșit, tot mai fățiș și mai răsunător sub ochii uimiți ai lumii, care uitase de existența noastră și de noi, moștenitorii celei mai strigătoare la cer dureri de după cel de-al doilea război mondial.

Ion HADÂRCĂ

Pagini

Capitole

Imagini

În spațiul nostru s-a produs unul dintre cele mai puternice valuri ale Renașterii Naționale.

Ștefan MAIMESCU

Prea multă energie, prea multă voință, prea multă dăruire a fost din partea unor oameni, pentru ca sacrificiul și curajul lor să rămână necunoscute.

Nicolae PÂRȚAC

Despre autoare

Eugenia Bulat (n. 19 septembrie 1956, s. Sadova, r. Călărașii, Republica Moldova) este poetă și publicistă, director fondator al Revistei literare „Clipa” (alias, „Clipa siderală”), membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și a Uniunii Scriitorilor din România.

Autoare a douăsprezece volume de poezie și proză. Mai multe premii, inclusiv Premiul Uniunii Scriitorilor din R. Moldova la secțiunea POEZIE pentru volumul Piatra de Ca’ Vendramin. Dialogurile străinei cu vechiul său prieten Alter. Al treilea jurnal al unui evadat din Est (Editura ”Junimea”, Iași, 2017), Chișinău, 2018 și Premiul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru promovarea literaturii române în Italia. București, 2010.

Eugenia Bulat

Alte cărți

Profesorul

de Eugenia Bulat

Unica

de Radmila Popovici

Pin It on Pinterest

Share This