Pașii tăi spre
Taina Împărăției

de Ghenadie Postolache

Pașaportul cărții

Autor: Ghenadie Postolache

Ilustrații: Oleg Tarasenco

Anul apariției: 2020

ISBN: 978-9975-3376-2-5

Format: 200 x 260 mm

Copertă: broșată

Pagini: 124

Pagina cărții pe Facebook:

Despre carte

Plină de prospețime, cu o curgere lină și acaparatoare deopotrivă, cartea „Pașii tăi spre Taina împărăției” de Ghenadie Postolache vine să umple mulțămitor, dacă nu cumva pe de-a întregul, o nișă în educația moral-religioasă a copiilor.

O narațiune vie și captivantă, chemată să-i lămurească pe cei mici asupra marilor adevăruri și taine ale credinței noastre strămoșești creștin-ortodoxe.

Diapazonul vârstei cititorilor e unul de-a dreptul impresionant: de la 8 ani până la 12, ba și ceva mai sus. Este afirmația specialiștilor din mediile duhovnicești și ale învățământului public, care au prezentat textele în fața copiilor.

Deunăzi am avut ocazia să țin în mâini această carte. Mi-am amintit de mine, acea mică, de acum vreo treizeci de ani.

Tot întrebam atunci:

– Ce înseamnă Hristos a Înviat?

– Ce e cu semnul crucii, bunico?

– Mămică, de ce merge atâta lume la Biserică?

Și uite că, într-un mod nesperat aproape, am dat peste
o lucrare, pe care și din care i-aș citi, fără a obosi, copilului meu.

Ana-Maria Ciubotaru
mun. Chișinău

Ecouri despre carte

„Pașii tăi spre Taina împărăției”
trebuie să fie în biblioteca copilului tău!

Titlul cărții este mai mult decât sugestiv: Pașii tăi spre Taina Împărăției.  Autorul a găsit formula perfectă, cred eu, pentru a transmite prin titlu mesajul principal al lucrării sale. a adunat povestioare pline de înțelepciune și exemple demne de urmat.

Narațiunea romanului (da-da! este un roman) este fragmentată logic în mici întâmplări care se petrec cu eroii principali ai cărții – Gabi, colegii de clasă și prietenii săi, dar și un moș misterios, cu care Gabriel întreține de mai multe ori discuții memorabile. Ca un fir roșu, prin toate aceste peripeții și aventuri ale eroilor cărții, trece ideea spiritualității noastre creștine, moștenită de la părinții și bunicii noștri.

Cartea este potrivită pentru elevii claselor primare, dat fiind mesajul transmis clar și interesant, pe înțelesul copiilor de vârstă școlară mică și medie. Textele se impun prin capacitatea de a menține interesul cititorului pe tot parcursul lecturii. Tonalitatea aleasă de povestitor este deloc tocilară, nici arogant-povățuitoare, cum obișnuiesc ades maturii să discute cu cei mici. Cu siguranță, tânărul cititor va găsi în carte răspunsuri la multe întrebări importante despre suflet, credință, spiritualitate, cumsecădenie etc.

Între copertele cărții ilustrate bogat și cu multă culoare copiii vor descoperi o lume nouă, plină de aventuri, dar și ceea ce numim noi „hrana sufletului”. Cu mare drag recomand cartea elevilor, părinților și colegilor mei pedagogi.

Stela Baltag

Învățătoare, grad didactic superior, LT „Ion Creangă”, Chișinău
Deținătoarea titlului „Învățătoarea anului 2015”

Cartea „Pașii tăi spre Taina Împărăției” de Ghenadie Postolache vine cu multe răspunsuri la întrebările învățătorului, în cadrul orelor de Educație Moral Spirituală, Religie, astfel fiind asigurată o educație decentă a tinerei generații de azi, la bază fiind cele cinci valori fundamentale: Adevărul, Binele, Frumosul, Dreptatea, Libertatea. Micul cititor sigur se va împrieteni, chiar din primele rânduri citite, cu personajul principal, Gabriel. Va afla despre faptele și gândurile semenului său prin conținutul sugestiv al textului, al imaginilor clare, viu colorate, va lua aminte învățămintele, care se desprind firesc din discuțiile cu personajele secundare ale narațiunii (Moșul, Bunelul, Tata etc.).

„Pașii tăi…” este o lucrare care și pe maturi ar putea să-i îndemne să  mediteze asupra unor întrebări: Cine ar putea face lumea asta mai bună?… Cine ar zămisli o viață fără suferințe?… Ne întrebăm, pentru ce să ne dușmănim, să ne invidiem, să ne urâm noi cei sănătoși și norocoși de a avea parte de sănătate?… Cred, că prea rar ne  întrebăm cât costă un gram de bunătate, un pic de omenie, un strop de credință etc.

Autorul ne vorbește că  în lumea aceasta peste toate este o singură taină și numai bunul Dumnezeu poate să ne miluiască sau să ne osândească, dăruindu-ne viață în bucurii sau tristețe.

În concluzie, cuvintele Sf. Ioan Gură de Aur „Prin Bunăvoință și Blândețe veți câștiga inimile oamenilor mai mult decât prin tot felul de cunoștințe de lumini și de științe” ar fi bine să dăinuie în fiecare familie. Astfel copilul, elevul din banca de azi, fiind părintele de mâine, va putea transmite aceste valori viitoarelor generații.

Cu drag recomand această carte celor îndrăgostiți de viață, de la mic la mare, Semănătorilor de Lumină.

Viorica Morcov

Învățătoare, grad didactic superior, LT „George Călinescu”, Chișinău
Deținătoarea titlului „Învățătoarea anului 2016”

„A fost o revelație să descopăr „Pașii tăi spre Taina Împărăției”. Într-o ținută grafică și poligrafică impecabilă, cu ilustrații superbe, vii, cartea se adresează micului cititor, care este la etapa descoperirilor. Autorul i se adresează într-o limbă vie, pe înțelesul copilului, și îl invită într-o călătorie captivantă, pe parcursul căreia va afla lucruri importante despre credință, suflet, spiritualitate. Sunt sigură că această carte poate servi drept suport didactic pentru orele de Educație moral-spirituală, dar mai ales – pentru orele de Religie (acolo unde învățătorul și părinții au ales acest curs opțional). Recomand cu încredere colegilor mei această carte superbă.”

Elena Dubinin

Învățătoare, grad didactic superior, LT „Ion Creangă”, Chișinău

Pagini din carte

Despre autor

Ghenadie Postolache s-a născut la 2 aprilie 1964 în or. Telenești, RSSM. Cunoscut și ca Ghenadie Postolachi. Este un poet, prozator și scenarist moldovean. Autorul ideii și coscenaristul filmului de animație rusesc Cneazul Vladimir. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România.

Premii literare: Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru cartea „Sezonul cerșetorilor” (1998); Premiul Salonului Internațional de Carte Chișinău pentru romanul „Rondul” (2000); Premiul Bibliotecii Publice Municipale „B. P. Hașdeu” din Chișinău pentru cartea „Coffee-house”, declarată „Cartea anului” (2007); Premiul Filialei Uniunii Scriitorilor din România pentru romanul „Șapte mii” (2008); Premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul „Șapte mii” (2008); Premiul Cotidianului național „Timpul” pentru romanul „Foc grecesc”, declarat „Romanul anului” (2010); Premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul „Elegia unui picaj” (2014); Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, pentru romanul „Pastorala” (2020).

Ghenadie Postolache

Alte cărți

Unica

de Radmila Popovici

Poeme de încălzit sufletul

de Rodica Gavriliță

Manifest pentru Unire

de Ion Mischevca

Pin It on Pinterest

Share This