Cu sufletul
pe dos

de Cristina Costov

Pașaportul cărții

Autor: Cristina Costov

Anul apariției: Ediția I – 2018; Ediția a II-a – 2021

ISBN: 978-9975-3329-9-6

Format: 130 x 200 mm

Pagini: 152

Cristina Costov este un scriitor rar, o iremediabilă îndrăgostită. Dar spre deosebire de alți scriitori, mai prudenți, mai neutrali, Cristina vrea să-și trăiască plenar, cu fervoare mitică și mistică, iubirile, vrea să simtă prin toți porii aroma acestui sentiment înălțător și, lucru rar, are curajul mărturisirii.

Morala ei, deopotrivă creștină și păgână, poate fi redusă la un singur cuvânt adresat semenilor: „Iubiți!”.

Prof. dr. Lucian STROCHI

MĂȘTILE DRAGOSTEI ÎN CIOBURILE UNEI OGLINZI

Cristina Costov este o scriitoare care a acumulat o experiență durabilă și o știință a spunerii, a discursului cu fiecare volum publicat. Între scrierile sale amintesc Balenele luminii, Târfa, Omul de bronz și Părinți de îngeri, cărți pasionale și pasionante, imprevizibile și incitante. Cum e și aceasta, intitulată inspirat Cu sufletul pe dos, titlu fertil, permițând mai multe decodări. (Titlul îmi amintește de cartea lui Marian Popa intitulată Modele și exemple în care autorul mărturisea că tricotează ideile asemenea unei tricoteze: „una pe față, una pe dos”.)

Cartea este o monodie, un preludiu la unison, având o singură temă majoră, absolută: dragostea. Evident, asemenea corzilor unei harfe, iubirea se va afla în mii de ipostaze, cunoscând rezolvări subtile, liliale, dar și brutale, șocante, tranșante.
Dragostea poate fi un vis în epură, visul fiind până la urmă prin epură, un „coșmar blând”, convertit într-un simbol, iar simbolul într-o parabolă a inimilor. Simplitatea este biblică, amintind de celebrul „acolo șezum și plânsem”:

„Stau pe malul Prutului și plâng, am chemat prietenii și consătenii să mi se alăture, să facem un pod, un pod împletit din slove românești și mâini puternice, pod din rugăciuni îmbibat de credință, ca apoi, să putem trece pe cealaltă parte și să uităm că există hotar…”

Hiperbola e augmentativă, cumulativă:

„Brusc, în spatele meu se aude gălăgie, o gloată de oameni se îndreaptă spre mine, se apropie de mal, sunt zeci, nu, sunt sute, sute, deja mii. Uraaa, suntem mii!”

[…]

​Prof. dr. Lucian STROCHI

Pagini

Nuvele

Aceasta este CRISTINA COSTOV, un om stăruind adeseori pe stâncile abrupte ale sufletului, săpând o matcă în adâncimea sinelui, reconstituind pereții fragili ai durerilor și găsind leacul rănilor veșnic deschise ale existenței sale, dăruindu-ne darul și harul, prin cuvinte lămuritoare, punându-ne în cumpăna dintre real și imaginar prin adulmecări de situații abstracte, cu rezolvări princiare, cu repere vii și așchii de viață vibrantă, un destin răsfrânt peste care DUMNEZEU a vărsat lacrima sa.

Mihaela CIUBOTARIU,
Poetă

Despre autoare

CRISTINA COSTOV s-a născut în satul Dondușeni, raionul Dondușeni, Republica Moldova. Studii liceale în orașul Ocnița (Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”). Licențiată în Dreptul penal (Universitatea de Studii Europene din Moldova), master în Psihologia clinică (Universitatea de Studii Europene din Moldova).

Debutează în anul 2015 cu romanul Târfa (Editura „Papirus Media”, Roman). Apoi urmează culegerea de povestiri Omul de bronz (apărut la aceeași editură în 2016), antologia Părinți de îngeri (Editura „Pontos”, Chișinău, 2016), volumul de proză scurtă Balenele luminii (Editura „Pontos”, Chișinău, 2018), placheta de poezie filozofică Odihna de stele (Editura „Charemides”, Bistrița, 2017), antologiile Sunt OM (Editura „Ancestrala”, Chișinău, 2018), Cu sufletul pe dos (Papirus Media, Roman, 2018), Plus unu (Editura „Ancestrala”, Chișinău, 2020) și Alfabetul Ancuței (Editura „UNU”, Chișinău, 2021).

Cristina Costov

Alte cărți

Profesorul

de Eugenia Bulat

Pin It on Pinterest

Share This