Notre-Dame

Pașaportul cărții

Autor: Constantin Olteanu

Ilustrații: Veronica Lupan

Anul apariției: 2023

ISBN: 978-9975-3588-5-9

Format: 145 x 200 mm

Copertă: broșată

Pagini: 148

Despre carte

Se pomenește urmărind cu privirile o femeie pe stradă. Așa, cum merge ea în drumul ei. În ochii unui bărbat care doarme noapte de noapte lipit de golul pe care-l simte mereu în așternut. Golul ăsta îndrăgostit de el, care îl așteaptă seară de seară cu așternutul pregărtit pentru o noapte lungă cît toate nopțile. Te strecori în așternut, dar el e deja acolo, în patul tău. Patul tău care e tot mai mic și mai mic pentru el. Simți cum te împinge spre margine. Tu dormi, dar el te împinge, te împinge. Spre margine. Și patul e tot mai mai și mai mic. Un bărbat care recitește în memoria sa umărul cald al Otiliei și tîmpla ei aproape de gura lui. Și gura lui topită în suflarea ei. Deschizi ochii în plină noapte și palma ta lunecă peste așternut. Pe cine cauți? Doar golul care se ține lipit. Fidel ca o femeie urîtă. Urîtă, dar fidelă, și întotdeauna lipită de tine. Lipită și pornită să te sărute mereu. Golul de lîngă tine.

(Coperta a IV-a)

Taci așa cum a tăcut taică-tău pe vremea lui. Cum a tăcut maică-ta. Și cînd te întrebi, abia șoptit te întrebi dacă s-au iubit și cît de mult s-au iubit ei. Și atît. Taci și cauți niște semne pe undeva, niște urme ale dragostei lor. Ca și cum dragostea ar lăsa urme cum lasă urme lupii pe zăpadă. Cum lasă focul cenușa și cum lasă ploile iarba. Și tu le cauți. Și le aștepți. Și ți-e frică în una din zile că toate astea sînt doar o obișnuință trăită sub acoperișul acela. Să fie alături, să se aștepte unul pe altul, aruncînd o privire după perdea, să se întrebe dacă au mîncat azi ceva. O obișnuință. Iar cînd zic… cînd unul din ei zice: „Tot te mai doare capul?”, tu te întrebi dacă e dragoste asta sau… Sau nu e nimic. Și cauți. Cauți mai departe dovada aceea că s-ar iubi. Te uiți peste poze și observi capul mamei tale înclinat. Un pic. Un pic înclinat spre tîmpla lui taică-tău. Și zici că e dragoste. Da, e dragoste. Asta căutai tu. Și, uite, vezi unde e? Într-o poză pe care s-au rușinat să o prindă-ntr-o piuneză pe un perete. E dragoste. Pentru că s-au rușinat. Așa sînt ei, le este rușine să spună că se iubesc. Dar se iubesc. E din dragoste. ​.

(Fragment. Pag. 101)

Pagini

Ilustrații

Despre autor

Constantin OLTEANU s-a născut la 15 octombrie 1959 în satul Baurci Moldoveni, raionul Cahul. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Ziaristică (1983).

A fost corespondent și șef de secție la ziarul „Tinerimea Moldovei” (1982–1991), „Literatura și arta” (1991–1992), revista „Basarabia” (1992). Din 1992 activează la „Săptămâna”, mai întâi în calitate de redactor-șef adjunct, iar din 2020 – redactor-șef.

Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova.

Debut literar: Pachete cu zăpadă (versuri), ed. Hyperion, Chișinău, 1991.

În 2022, publică volumul de proză Green card (Editura UNU, Chișinău), opera fiind selectată în cadru Programului de editare a cărții naționale, susținut de Ministerul Culturii.

Constantin Olteanu

Alte cărți

Manifest pentru Unire

de Ion Mischevca

Alfabetul Ancuței

de Cristina Costov

Pin It on Pinterest

Share This