Omul
din bronz
de Cristina Costov
Pașaportul cărții
Autor: Cristina Costov
Anul apariției: Ediția I – 2016; Ediția a II-a – 2021
ISBN: 978-9975-3459-8-9
Format: 130 x 200 mm
Pagini: 208
„Cristina Costov, aflată în plin proces creativ, aduce surpriza unui volum de povestiri, a cărui unicitate poartă în mod evident pecetea talentului narativ.
În Omul din bronz, lumina iubirii capătă materialitate și consistență de personaj, ducând și transmițând mesaje, din prezent în viitor și din apropierea lui Dumnezeu, din Rai, pe pământ.”
Al. Mihăilă
Proza faptului cotidian pendulează la Cristina Costov între dramatismul istorisirilor contemporane (Lacrimile unei croitorese) și mesianismul asumat în Taurul albastru. Altfel zis, autoarea invocă necesitatea ivirii eroului național în fața durerii suportate de o întreagă populație:
„Înțelegea că plânge degeaba, lacrimile se vor evapora de pe țesătură și drapelele, fără de semne evidente ale durerii unei femei, vor fi arborate undeva. Și nimeni nu va ști niciodată, că au fost udate de lacrimile unei croitorese ce simbolizează o țară întreagă, un popor nefericit, care este subjugat și de valorificat de către noi înșine.” (Lacrimile unei croitorese)
„Aș vrea ca toți oamenii să fie curajoși, să creadă în puterile lor și să se simtă fericiți în tot ceea ce fac. Avem nevoie și noi de un erou național. Sper să apară cât de curând posibil.” (Taurul albastru)
Mai adăugăm observațiilor de mai sus imaginația debordantă a autoarei, care este capabilă să dea viață și culoare chiar și spiritelor malefice, găsindu-le cadrul adecvat în desișul pădurilor și heleșteie, totul în clar obscur, cu sugestie de mister și taină. Suntem, așadar, în fața unui scriitor complex. Cu alte cuvinte, orizonturile literare ale Cristinei Costov își măresc permanent granițele cu fiecare carte publicată. În generația tânără a scriitorilor basarabeni, Cristina Costov reprezintă, prin talent și vocație artistică, o voce distinctă!
Al. Mihăilă
Pagini
Nuvele
„[Cristina] Costov se plimbă dezinvolt prin medii extrem de diverse, de la jungla umană la cea africană, de la universul umil al unei croitorese la universul unor civilizaţii extraterestre. Timpul e şi el incert, răsucit, trefilat, suspendat, anesteziat, autoarea realizând adevărate tururi de forţă.”
Prof. dr. Lucian STROCHI
Despre autoare
CRISTINA COSTOV s-a născut în satul Dondușeni, raionul Dondușeni, Republica Moldova. Studii liceale în orașul Ocnița (Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”). Licențiată în Dreptul penal (Universitatea de Studii Europene din Moldova), master în Psihologia clinică (Universitatea de Studii Europene din Moldova).
Debutează în anul 2015 cu romanul Târfa (Editura „Papirus Media”, Roman). Apoi urmează culegerea de povestiri Omul de bronz (apărut la aceeași editură în 2016), antologia Părinți de îngeri (Editura „Pontos”, Chișinău, 2016), volumul de proză scurtă Balenele luminii (Editura „Pontos”, Chișinău, 2018), placheta de poezie filozofică Odihna de stele (Editura „Charemides”, Bistrița, 2017), antologiile Sunt OM (Editura „Ancestrala”, Chișinău, 2018), Cu sufletul pe dos (Papirus Media, Roman, 2018), Plus unu (Editura „Ancestrala”, Chișinău, 2020) și Alfabetul Ancuței (Editura „UNU”, Chișinău, 2021).
Cristina Costov
Alte cărți
Profesorul
de Eugenia Bulat
Pașii tăi spre Taina Împărăției
de Ghenadie Postolache
Pădurea din mijlocul orașului
de George Lepy