Cimitirul oamenilor de zăpadă
Pașaportul cărții
Autor: Constantin Olteanu
Ilustrații: Veronica Lupan
Anul apariției: 2024
ISBN: 978-9975-179-10-2
Format: 145 x 200 mm
Copertă: broșată
Pagini: 154
Despre carte
Ninge și zăpada le acoperă pe toate când numai noi, niște oameni ieșiți de prin case, plecați prin cimitire sau prin curți, pe drumuri care duc undeva și care de undeva vin, colorăm altfel căderea aceasta de nea. Noi, capilarele care îi spunem cerului că pământul e viu. Fără noi, doar zăpada ar fi. Fără noi, ar fi numai ea. Și ar fi alb. Prea alb ca să-ți mai poți aduce aminte ceva. Ca să iubești și ca să urăști, ca să știi unde începe și unde e marginea lumii, ca să știi unde erau urmele, ale cui erau și ce făceau ele: veneau sau plecau?
(Coperta a IV-a)
A citit într-un ziar că a mers președintele țării într-un sat. Hălmagea, un sat despre care nu a știut nimeni nimic până atunci. Erau cele mai multe mame eroine acolo. Satul era mic de tot, că încăpea sub un nor și într-o bătaie de vânt. Dar femeile din Hălmagea nășteau copil după copil. Au umplut școala cu copii și au umplut casele. Numai că era o sărăcie în curțile lor de crăpau prispele. Iarna spulbera zăpezile către alte dealuri, iar vara se usca porumbul pe unde trecea soarele. „La noi, soarele nu apune niciodată”, spuneau ei. Apunea. S-au dus casele peste vii și peste lanurile de porumb. Case din lutul rupt din dealuri, călcat cu paie de bărbații satului. Nu aveau cai. Intrau ei cu picioarele-n lut. Slabi încât îi ținea lutul deasupra. Băiatul unui om sărac se însura cu fata altui om sărac. Și mai apărea o casă la margine. Săracă și casa asta. Și se năștea un copil peste niște luni de zile. Sărac și el. Tot ridicau paharele pe la botezuri și pe la cununii, le tot doreau pruncilor viață îmbelșugată și mirilor – casă de piatră, dar ei tot săraci rămâneau și casele tot din lut se țineau. E drept, au și murit niște femei. Dar nici despre sărăcie, nici despre moartea femeilor nu a scris nimeni niciodată.
(Fragment. Pag. 43-44)
Pagini
Ilustrații
Despre autor
Constantin OLTEANU (15.10.1959, Baurci Moldoveni, Cahul), ziarist, poet, prozator. Este fiul Elenei (n. Polișcanu) și al lui Alexandru Olteanu, viticultori. Studii la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism (1983). Redactor la ziarele „Tinerimea Moldovei”, „Cuvântul”, „Vocea poporului”, „Literatură și artă”, „Glasul” și la revista „Nistru”. Din 1992, redactor-șef adjunct, apoi redactor-șef la hebdomadarul „Săptămâna”. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova. Medalia AȘM „Nicolae Milescu Spătaru” (2023). Debut editorial cu volumul de versuri Pachete cu zăpadă (1991), în care „se afișează nu atât ca un postmodernist, cât ca un antimodern delicat, lejer-romantic și mai cu seamă sentimental” (Mihai Cimpoi); C.O. este prezent cu un ciclu de versuri și în antologia Portret de grup. O altă imagine a poeziei basarabene (1995).
Scrieri: Pachete cu zăpadă, Chișinău, 1991; Green card, Chișinău, 2022; Notre-Dame, Chișinău, 2023; Tăcerea care se aude, Chișinău, 2023.
Constantin Olteanu
Alte cărți
Notre-Dame
de Constantin Olteanu
Tăcerea care se aude
de Constantin Olteanu
Green Card
de Constantin Olteanu