Acasă
în Lume

Pașaportul cărții

Autor: Teodor Buzu

Interviu: Emilia Ghețu

Prefață: Claudia Partole

Anul apariției: 2023

ISBN: 978-9975-179-04-1

Format: 220 x 300 mm

Copertă: cartonată, cusută cu ață

Pagini: 240

Despre album

Un alt Brâncuşi – Teodor Buzu. Un alt copil al unui Neam frumos la suflet, dar îmbolnăvit de paradoxuri, a pornit în Lume. Porni, cred, din prea mare curiozitate, dar şi dragoste pentru sublim. Mai poate, din puţinul-mult har ce i s-a dat, n-ar fi încăput printre ai săi?! Vorba cântecului: „Mare-i lumea, eu nu-ncap…”

Necunoscut fiind pe atunci aici, acasă, s-a aruncat timid, dar totodată temerar într-un necunoscut străin, devorator. „Mi-am dat seama că trebuie să mă regăsesc într-o lume nouă și nu pur și simplu, dar să și demonstrez că pot mult mai mult” – mi-a mărturisit Teodor Buzu. Asta e! Un artist care n-a prididit să-şi facă un nume de rezonanță în spațiul care l-a format, într-altul trebuie să renască, dar nu oricum. „Trebuie să fii foarte bun, mai bun decât ceilalți, ca să ajungi remarcat…”

Există, desigur, o condiție neimpusă de nimeni: atunci când ești departe de ai tăi, începi și mai mult să te gândești la ei, la cei de acasă, și-i vezi ca într-un caleidoscop, le descoperi aura și toate virtuțile cele bune, launloc cu altele mai puțin bune. Pentru că adevărat e: de aproape se văd ridurile, de departe sufletul!

Claudia Partole
(Din prefața albumului)

Acuarela este o tehnică de pictură desăvârșită care în afară de respect și admirație necesită umilință însoțită de curajul și stăpânirea perfectă a meseriei – lucrându-se cu tonuri curate, transparente, care se înșiră într-o gamă infinită de nuanțe fine și grade de intensitate. Ușor ne dăm seama de o ezitare a artistului, lipsă de sinceritate sau un joc inutil.

Acuarelele lui Teodor Buzu exprimă adevărul și repede ne dăm seama că este o exprimare deosebit de puternică, permanent prezentă, o comunicare a unei experiențe personale profunde. Acuarela este stăpânită cu o virtuozitate desăvârșită, jucând un rol important și hotărâtor pentru întreaga operă, fapt ce stârnește admirație.

Cea ce este cel mai remarcabil la acuarela și lucrările lui Teodor Buzu, este o legătură rar întâlnită a unei senzualități fine, a unei spiritualități cu o raționalitate constructivă.
Gestul artistic a lui Teodor Buzu se manifestă printr-o pată colorată transparentă care creează impresia adâncimii în spațiu.

Jiří Kornatovský

Pagini

de lucrări ale autorului

Despre autor

Teodor Buzu s-a născut pe 3 mai 1960 în Drăsliceni, raionul Criuleni. În 1970-1977, a studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, clasa profesorilor Vasile Cojocaru și Alexei Colâbneac, iar în 1980-1985 – la Academia de Arte și Design din Harkov, Ucraina, clasa profesorului Oleg Veklenko. Acolo a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Dagmar, şi s-a stabilit cu traiul în patria ei – orașul Tabor, Cehia. Este membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști, al Asociației Artiștilor Plastici din Boemia de Sud, Cehia, al Grupului „Die Neuen Milben”, Austria, al Uniunilor Artiștilor Plastici din Praga și celei din Chișinău.

Face pictură de șevalet, design grafic, artă monumentală, grafică, ilustrație. Debutează în calitate de expozant, cu două acuarele: ”Acasă” și ”Natură statică cu pâine” (1985).  A creat lucrări grafice: ”Atingerea timpului”, ”Părăsirea cuibului”, ”Sfatul păsărilor”, ”Drumul vieții”, ”Bucuria vieții” etc. A pictat lucrările: ”Vară”, ”Patria”, ”Dans”, ”Peisaj”, ”Izvor fierbinte”, ”În valea râului Tazlău”, ”Gard”, ”Coloana fără sfârșit”, ”Proroc”, ”Euforie”, ”Natură”, ”Rapsodie”, ”Regele și sclavul”, ”Antologie” ș.a. În lucrările lui Teodor Buzu este prezentă tema satului basarabean și tema biblică: ”Fecioara”, ”Isus”. A executat lucrări monumentale: pictură murală, pe sticlă și pe lemn în Capela Reingers din Austria, pictură pe sticlă la Sala Căsătoriilor din orașul Protivin, Cehia, pictură monumentală pentru Concernul Chimic Silon, Plana nad Luznici, Cehia. De asemenea, a ilustrat cărți semnate de Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Mircea Vulcănescu, Claudia Partole, Ninela Caranfil, Ionel Căpiță ș.a.

Teodor Buzu

Alte cărți

Notre-Dame

de Constantin Olteanu

Dincolo de partituri

de Eugen Doga

Diasporenii

de Leonid Smolnițchi

Pin It on Pinterest

Share This