Cu viața
la o cafea

de Rodica Gavriliță

Pașaportul cărții

Autor: Rodica Gavriliță

Coperta I: ilustrație FreePik

Anul apariției: 2021

ISBN: 978-9975-3376-2-5

Format: 130 x 200 mm

Pagini: 144

Unele cercuri se suprapun și se închid, altele se rostogolesc în paralel, și mai altele se desprind și se pierd. Ale noastre, însă, au format un opt al infinitului, o clepsidră pe care o mână invizibilă o întoarce când știe ea mai bine și nisipul verbelor trece dintr-o jumătate în cealaltă a subtilei legături create între noi, redându-ne parcă, de-a lungul și de-a latul timpului, una alteia. E mâna poeziei – mâna care ne (tran)scrie pe file și ne (re)aduce față-n față, ca-n acea zi de mai când m-ați îndrumat, cu o strălucire în priviri rar întâlnită, s-o ascult, s-o urmez, să scriu. V-am urmat sfatul și m-am ținut de scris iar azi țin să vă spun, la rându-mi: scrieți, pentru că poezia reconstituie ceea ce n-am prins să ne povestim aievea la un ceai sau o cafea. Scrieți, pentru că așa vă (re)cunosc sufletul și-mi crește credința în nemurire. Scrieți în culoarea fericirii și transformați clipa în infinit.”

Radmila Popovici

Cuvânt înainte

Filolog de formație, profesor cunoscut în republică, eseista și poeta Rodica Gavriliță propune cititorilor un nou mănunchi de poezii pline de candoare, versuri în care simbolurile ancestrale stau alături de imagini proaspete, din care desprindem, strat după strat, trăiri, sentimente, mesaje și ne regăsim pe noi înșine.

E libertatea fiecăruia dintre cei care vor deschide cartea să-i placă un anume text, să-l miște o sintagmă, să-l cheme înapoi, la pagina parcursă, un vers sau un titlu; e dreptul cititorului să se apropie de aceste texte cu mintea, cu gândul, cu un instrumentar filologic sau doar cu inima ori să se lase copleșit de amintiri, construind punți între eul său și eul poetic.

Și cei care scriu literatură, și cei care sunt doar cititori împătimiți, dar mai ales cei care abia încep să guste o poezie frumoasă – toți pot găsi texte pe care ar vrea să le copieze sau să le memorizeze, sau să le pună pe note și să facă din ele un cântec. Pentru mine, e programatică prima strofă a poeziei Setea de cuvinte:

Bine că mai găsim cuvinte
Calde, rotunde, simple –
să ni le spunem, să ni le scriem,
să le gustăm miezul dulce,
să le pipăim sensul
cu degetele minții, cu sufletul,
să înotăm în apa lor transparentă
precum peștișorii de aur.

Aceasta e menirea poeziei – să descopere frumusețea pe care o pot arăta cuvintele cotidiene atunci când stau alături și din această vecinătate se naște imaginea, ideea poetică și însăși poezia.

Tatiana Cartaleanu

Poeme

Pagini

În poezia Rodicăi Gavriliță nimic nu se întâmplă în absența mirării ca fenomen ontologic. Eul poetic își edifică identitățile pe schelăria semantismului estetic magistral. Autoritatea ideii de viețuire cu rost în labirintul ființial, la dobândirea experiențelor sufletești, este hotărâtoare pentru discursul liric al scriitoarei.

Gestul poetic arhetipal al autoarei circumscrie câmpului imagistic al acestor, grațioase, 103 poeme proiecții lirice originale, profilate în și pe dimensiunea filozofică a existenței umane, pentru timpul și spațiul dedicat oamenilor cu destin.

Adrian Ghicov

Despre autoare

Sunt Femeie. Profesoară. Mamă. Prietenă.

Cu Oamenii buni și simpli. Am apărut în lumină Primăvara,
12 martie, 1966, s. Puțintei, Orhei.

Facultatea de Litere, UPS Ion Creangă din Chișinău. Laureată a concursului Pedagogul Anului, 2007. Profesoară de limba și literatura română la Colegiul Pedagogic și LT Mihail Sadoveanu, or. Călărași.

Medalia Meritul Civic, 2020. Semnez câteva cărți: Adopția, pas cu pas (2006), pentru că e o filă tare frumoasă din viața mea; Crâmpeie de lumină (2011), deoarece Lumina m-a făcut să vibrez; Poeme de încălzit sufletul (Editura UNU, 2020), fiindcă tot ce contează e căldura dintre oameni. Cartea La o cafea cu viața a izbucnit din ființa mea, din dor de oameni aleși, din sete de viață și de VERDE.

Rodica Gavriliță

Alte cărți

Unica

de Radmila Popovici

Profesorul

de Eugenia Bulat

Pin It on Pinterest

Share This