Diasporenii

Pașaportul cărții

Autor: Leonid Smolnițchi

Anul apariției: 2023

ISBN: 978-9975-3635-0-1

Format: 130 x 200 mm

Copertă: broșată

Pagini: 294

Despre carte

 

 

 

 

 

Cel mai trist pe lume e atunci când nu ai posibilitate să revii la casa de acasă. Cel mai grav pe lume e atunci, când poți reveni acasă, dar nu vrei să revii.

Cândva, în copilărie, i-am promis fratelui meu mai mare că am să-i dăruiesc o carte scrisă de mine. Mă țin de cuvânt: această culegere de scrieri o dedic memoriei fratelul meu, doctorul Viorel Smolnițchi.

Autorul

Diaspora, așa cum este ea, cu bune și cu mai puțin bune, lăudată și blamată, ridicată în slăvi și coborâtă în ocară, sinceră și răbdătoare cu minciunele celor vicleni, din totdeauna ne-a fost scumpă și dragă nouă, diasporenilor, cum poate fi dragă și scumpă copiilor mama și casa de acasă. Nouă ne-a fost scris să ne naștem și să viețuim, încă începând cu mai bine de două secole in urmă, în Diasporă. Nimeni, la acea vreme, nu ne-a întrebat pe noi, dacă vrem ori nu vrem să avem Țară. Părăsiți, uitați și de neam dar, se pare, și de Dumnezeu, noi atunci, ne-am adunat la o mărgioară și ne-am zis basarabeni. Pribeagă, rătăcitoare și de secole umilită și uitată, Diaspora Basarabenilor, totuși a supraviețuit, chiar și dacă măcinată de dor și scârbă pentru Casa de acasă.

Ne place sau nu ne place dar trebuie să spunem pe șleau, că am fost luați cu de-a sila prizonieri, și capturați fiind, am devenit Diasporeni. Astăzi, chiar dacă și având Imn, Drapel și Stemă, oricum Diasporeni suntem.

Pagini

Despre autor

Jurnalist. Moderator al emisiunilor „Lumea” și „Forum” de la „Vocea Bassarabiei”. Autor al rubricii „Dincolo de Aparențe”. A lucrat la „Televiziunea și Radioul Național”, la „Catalan tv”, „Euro tv” ,”Alt tv”. La fel a activat la ziarele „Luceafărul”, „Tineretul Moldovei”, ”Chișinăul de seară”, „Moldova Suverană”. Profesor universitar, consilier CMC, 1990-1994.

Leonid Smolnitchi

Alte cărți

Notre-Dame

de Constantin Olteanu

Bastardul

de Vlad Pascaru

Green Card

de Constantin Olteanu

Pin It on Pinterest

Share This