Dincolo de partituri
sau Spirala virtuală a timpului
Pașaportul cărții
Autor: Eugen Doga
Anul apariției: 2023
ISBN: 978-9975-3635-6-3.
Format: 130 x 200 mm
Copertă: cartonată, cusută cu ață
Pagini: 312
Despre carte
De mai multe decenii, Eugen Doga se află în elita marilor reprezentanți ai artei muzicale. Fiind un clasic în viaţă al muzicii universale, el nu se complace în huzurul gloriei, ci, dimpotrivă, e un extraordinar truditor al notelor muzicale.
Suntem prieteni. Și sunt mândru de această prietenie. „Prietenii trebuie crescuți, cultivați”, a spus la o ocazie Eugen Doga. Eu tind din răsputeri spre el, în sus. Razele gloriei lui Eugen Doga cad și pe bietul meu cap, iluminându-l. Fiecare întâlnire cu Maestrul este o sărbătoare, o sărbătoare inspirată a sufletului, un ospăț al minții și al inimii. În timpul rarelor noastre întâlniri, vorbim îndelung, sincer, pe diverse teme. Uneori, conversațiile se întrerup – Eugen Doga se așază la pian și începe să interpreteze noile sale creații. Și atunci vin lângă noi toți locatarii „Casei” și se lasă cuceriți, cu inimile palpitând, de muzica inspirată a compozitorului.
Dar să știți că pentru eroul nostru cântatul la pian este o depășire bărbătească a durerii. O paralizie de mai demult a mâinii stângi nu l-a mai eliberat niciodată de suferință. Dar această împrejurare nu face decât să intensifice gama muzicii lui Doga și ea îl înalță ca pe o pasăre în necuprinsul cerului, pe care el planează aidoma unui vultur deasupra minunatelor întinderi ale frumoasei lui Moldove.
Ilia URILOV
N-am făcut băi de glorie, nu m-a preocupat asta.
Nu m-a preocupat niciodată moda în muzică. M-a atras mai mult ideea de a o influența. Uneori reușeam, dar de cele mai multe ori nu. Cultura de masă e într-atât de mobilă, încât te-ai mira să fie necesar să-ți bați capul cu asta. Mai bine rămâi tu însuți și fii fidel generației tale. Mă refer la tineret – el este întotdeauna neordinar și în asta constă farmecul lui. Eu am tins să mă smulg din cuibul mic și să ajung în necuprins.
Eugen DOGA
Pagini
Eseuri
Despre autor
Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.
Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune (1957-1962). A predat apoi ca profesor la Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești (1967-1972). La 1 ianuarie 1957, lucrarea sa „Cântec de anul nou” a fost transmisă la postul de radio moldovenesc, fiind interpretată de o orchestră de copii condusă de Șico Aranov. Aceasta a fost prima oară când o compoziție de-a sa a fost transmisă la radio.
A debutat în arta componistică în anul 1963 cu un cvartet de coarde. Este autor al mai multor lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de scenă. În afară de preocuparea sa de cinema, este autor al mai multor compoziții originale (cântece, lucrări camerale și balet).
A compus mai multe cântece, printre care: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”; poeme simfonice, cum ar fi: „Inima veacului”. A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă („Codrii mei frumoși”, „Cântec despre orașul meu”, „Cred în ochii tăi”, „Florile dragostei”, „Iubește, iubește”, „Am visat ploaia” etc.), cântece pentru copii („Imn soarelui”, „Fie soare întruna”, „Moș Crăciun” ș.a.).
Eugen Doga lucrează și în domeniul muzicii de film. El a debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnând muzica pentru comedia Se caută un paznic. A scris muzică la peste 200 de filme: Nunta la palat, Singur în fața dragostei, Zece ierni pe o vară, Explozie cu efect întârziat, Durata zilei, Casă pentru Serafim, Lăutarii, Șatra, Gingașa și tandra mea fiară, Ana Pavlova, Patul lui Procust etc.
A contribuit la dezvoltarea filmului de animație din republică, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, serialul „Guguță” ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”, „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viața”, „Păsările tinereții noastre”, „Sfânta sfintelor”; baletele „Luceafărul” și „Venancia” ș.a.
Pe plan politic, Eugen Doga a fost membru al PCUS din 1976. El a fost ales ca deputat al poporului în Sovietul Suprem al R.S.S.M. în legislaturile IX – XI, apoi ca deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.
De asemenea, a fost membru al Comitetului de conducere al Uniunii Compozitorilor din URSS și Uniunii compozitorilor din Moldova, vicepreședinte al UCM.
La sfârșitul anului 2015, strada pietonală Alexandru Diordiță din Chișinău a fost redenumită în strada Eugen Doga.
Eugen Doga și-a exprimat susținerea pentru mișcarea de unificare a Republicii Moldova cu România, criticând totodată și acțiunile anti-române ale regimului separatist din Transnistria.
Deține și cetățenia rusă.
Eugen Doga