Entropia
Societății

Pașaportul cărții

Autor: Igor Stoica

Anul apariției: 2021

ISBN: 978-9975-3459-9-6

Format: 155 x 230 mm

Copertă: legată

Pagini: 216

Despre carte

Aveți în mână o carte ce descrie transformările și cauzele schimbărilor majore ale societății din punct de vedere al fenomenelor entropice. Chiar dacă au fost scrise multiple studii în domeniul filosofiei, neuroștiinței, instinctologiei și analizei comportamentului uman, însă, din anumite considerațiuni, puțină atenție a fost acordată cercetărilor sub aspect sociologic, statistic, matematic și filosofic al proceselor și „jocurilor” din societate, al istoriei evoluției conceptelor de individualism și umanism, ceea ce ne impune să ne dorim să ne integrăm în regulile jocului din societatea contemporană.

În această carte este descris gradul entropiei grupurilor sociale contemporane, grupuri divizate pe criterii antagoniste: eu-noi, noi-voi, individualism-colectivism. Este un studiu dedicat trendurilor psiho-sociale moderne, o cercetare axiologică a eroziunii și transformărilor sociale, o inițiere în conviețuirea denumită „cauza și efectul grupurilor”, o ecuație a societății difuze.

Autorul

IGOR STOICA, cercetătorul și autorul studiului cu privire la entropia universului, analizează procesele sociologice, psihosociale, precum și istoria dezvoltării conceptului de individualism și umanism, liberalism social contemporan și entropia psihologică a societăților, divizate pe criterii culturale antagoniste. Autorul descrie popular științific din punct de vedere cronologic filosofia și etica complexă a transformărilor sociale contemporane, desfășurând un curs de filosofie specializată, fundamentată pe matematica teoriei probabilității ecuațiilor de conviețuire socială eficientă.

Din cuprins

^

Capitolul 1

1.1. Mitul omului artificial
1.2. Noi ne inducem lumi „virtuale”

^

Capitolul 2

2.1. Omul pentru om este lup sau entitate modelată?
2.2. Conștiința socială nu este suma conștiințelor individuale

^

Capitolul 5

5.1. Interacțiunea grupurilor sociale se entropizează
5.2. Drepturile și efectele gloatei

^

Capitolul 7

7.1. Omul versus supraomul
7.2. Transformarea calitativă a civilizației

(DIN) EPILOG

Sociologia a fost și este o știință sintetică de sorginte nouă, bazată pe analiza obiectivă a proceselor și schimbărilor din grupurile compacte de oameni, are o metodologie complexă care identifică trendurile și schimbările sociale, demarate încă de pe perioada pozitivismului filosofic al lui Auguste Comte, valabil și în zilele noastre. Nu e un mare secret că sociologia fără filosofie nu este apriori completă, nu e autosuficientă în interpretarea fenomenelor sociale complexe. Prin intermediul acestui studiu am scos în evidență acest ultim aspect, cel al caracteristicii social-comprehensive al entropiei filosofice din societatea modernă. Aceste exerciții socio-culturale de natură entropică au fost exemplificate mai sus, dar se confirmă inclusiv prin recente experimente sociale, efectuate de către Agenția Spațială Americană NASA. Agenția NASA nu beneficiază de multe instrumente sociologice, însă de data acesta anume aspectul sociologic a fost supus unui test și experiment îndelungat interesant.

Astfel, în cadrul Programului de Simulare a Explorării Spațiale din Hawaii (HI-SEAS) a fost creat un habitat izolat de simulare a conviețuirii umane în condiții cât mai apropiate de cele de pe planeta Marte. Un grup de savanți au fost izolați ergonomic în perimetrul unui local închis, situat la altitudinea de 2500 m de asupra nivelului mării, fiind mai apropiat de presiunea atmosferică extraterestră a planetei roșii vecine. Celula care-i adăpostea pe cercetători se afla la poalele unui vulcan inactiv, în munții Mauna Loa din insulele Hawaii. Astfel, în decursul perioadei 2015-2016 (în jur de un an) șase cercetători au fost complet izolați de lumea înconjurătoare, având drept scop principal – analiza și caracterizarea conviețuirii acestei micro-societăți izolate în decurs de o vastă perioadă de timp, analizând cum aceștia vor conlucra din punct de vedere psihologic, cum se vor adapta la noile condiții restrânse ale vieții spartane. Surprinzător, oamenii s-au dovedit a fi foarte volatili și pregătiți psihologic pentru asemenea condiții nocive (se presupune că este o adaptare preistorică de a conviețui în micro-societăți). Savanții implicați în experiment au depășit orice simptom al „bolii polare” (agresiune spontană survenită din izolare), surprinzător s-au dovedit a fi flexibili și foarte adaptivi în micro-comunitatea sa. Banal, însă în procesul experimentului niciun conflict interpersonal serios așa și nu a fost constatat, cu toate că existau premise reale pentru a depista rezultate contrare. Pe savanții în cauză, izolați în experiment, i-au „distrat” la propriu multiplele exerciții socio-culturale de grup, socializarea continuă. Cheia succesului a devenit socializarea. Toți cei șase membri ai echipei au spus că misiunea de conviețuire izolată a oamenilor în grupuri închise este un obiectiv atins, iar confortul și acomodarea psihologică în grup depinde de fiecare individ în parte: „Comunicarea în asemenea condiții restrânse este una simplă și se bazează pe criteriul „citirii cărților”, socializarea continuă și hobbyuri, cum ar fi dansurile salsa.”

Capitole

Pagini

Studiul are 216 de pagini și este structurat în 7 capitole / 14 subcapitole, epilog și bibliografie selectivă.

Despre autor

Igor Stoica este de profesie jurist licențiat dar și cercetător în domeniul cosmologiei și sociologiei. A coordonat numeroase proiecte internaționale, precum ar fi „proiecte twinning” sub egida Uniunii Europene și a organizaţiei Amnesty International, a ocupat şi funcția de procuror în procuratura municipală între anii 2000-2001.
Autorul a scris două monografii ştiinţifice ce combina cunoştinţele de astrofizica cu cele de filozofie. Prima sa carte, numită „Entropia Universului”, a fost publicată în 2019 (Editura Gunivas, Chișinău) și reprezintă un studiu despre extinderea entropică în spațiu-timp a Universului de după Big Bang încoace. A doua carte, „Entropia Societății”, este un studiu interdisciplinar filosofic și sociologic ce descrie relațiile și evoluția societăţii dar și condițiile de entropizare ale acesteia. La fel, autorul promovează romane de ficțiune științifică, cum ar fi cartea „Enigmele Quasarului” și romanul „Cealaltă Extremă a Vieții”. Din 2006, scriitorul este președintele Asociației Obștești „Integrium”.

Igor Stoica

Alte cărți

Unica

de Radmila Popovici

Alfabetul Ancuței

de Cristina Costov

Pin It on Pinterest

Share This